15 Aralık 2007

ZEYTINYAĞLI YEMEKLER YE#29

Eveeeeet beklenen gün geldi. Öncelikle biraz geciktim kusuruma bakmayın. Hem acemilik hem de üzerinize afiyet azıcık grip durumlarından gecikme oldu. Aslında benim niyetim gece 12'den sonra etkinliği başlatmaktı. Neyse geç olsun da güç olmasın diyelim ve sizler için hazırladığım yemeklere geçelim. Katılan, katılamayan bütün arkadaşlarıma ayrı ayrı teşekkürlerimi ve sevgilerimi gönderiyorum. Herkesin ellerine sağlık. Ben bu etkinliğimiz için Zeytinyağlı Enginar, zeytinyağlı soya fasulyesi ve pırasa hazırladım. Araya da etkinlik logosunu belirlerken kulladığım Zeytinyağlı Yaprak Sarması ve Biber dolmasının görüntülerini ekledim. Onların tarifini burda vermeyeceğim; nede olsa herkesin kendince bir dolma harcı vardır gerisi el mahareti...














Önce benim favorim olan Enginarla başlayalım. Biraz faydalarını da hatırlatmak istiyorum.


Karaciğer ve böbrek yetersizliğinde,
Bunların sancılarında,
Sarılık ve gut hastalıklarında,
Aşırı şişmanlıkta,
Kurdeşende,
Romatizmada ve egzamada oldukça faydalıdır.
Kan dolaşımını düzeltir.
Kollestrolün neden olduğu damar sertleşmelerinde,
Kalp sancıları,
Enfarktüs,
Beyin kanamaları gibi rahatsızlıkların önleyicisidir.

Son zamanlarda yapılan kan tahlillerimde kolesterol seviyesinin yüksek olduğu anlaşıldı. Bu durumda neymişşşş bol bol enginar yenecekmişşşş....

ZEYTİNYAĞLI ENGİNAR



Enginarı konserve olarak kullandım. Diğer garnitürleri ise tazesini kullandım.


ZEYTİNYAĞLI ENGİNAR için gerekli malzemeler


4 Adet Enginar,
2 Adet Orta boy havuç
2 Adet Orta boy patates

1 Adet büyük boy soğan
1/2 Su bardağı bezelye (Kış hazırlıklarımızdan dolapta vardı)

2 Tatlı kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz

3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 Su bardağı sıcak su


Soğanı, havucu ve patatesi küp küp doğradıktan sonra soğan ve havucu 1 Bardak suda hafifce haşladım. Soğanlar yumuşayınca patates ve bezelyesini ekleyip tuz ve şekerle tatlandırdım. 1.5 Yemek kaşığı zeytinyağını ekledim, enginarları yanına koyup yumuşayıncaya kadar pişirdim. Piştikten sonra ılıyınca kalan 1.5 yemek kaşığı zeytinyağını üzerlerine gezdirdim. Servisini garnitürleri enginarların içine yerleştirerek ayrıca tabağın yanına da koyarak yaptım. Arzu edersiniz maydanoz ve limonu yerken ekleyebilirsiniz.

Bazen ofise de yemek götürürüm. Haftalık listeye bakar sevmediğim bir yemek varsa o gün evden götürürüm. Bu enginarı da işyerime götürdüğümde bir arkadaşım hiç yemediğini söyleyince ikram ettim ve çok beğendi. Hemen tarifini istedi bende ona cumartesiyi beklemesini siteye yazacağımı söyledim. Ama kendisi ertesi gün pişirmek istiyormuş bu durumda eline yazıp verdim tarifi. Müjdeciğim canım ne yaptın pişirdinmi haberleşemedik sonra seninle...

Ve sırada Zeytinyağlı Pırasamız var.



ZEYTİNYAĞLI PIRASA Malzemelerimiz

1/2 Kg Pırasa ( 5-6) Adet
2 Orta Boy Havuç
2 Yemek kaşığı pirinç
3 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
1 Tatlı kaşığı tuz
2 Tatlı kaşığı şeker
1 Çay kaşığı salça
1.5 Su bardağı su

Pırasaları ayıklayıp yıkadıktan sonra ufak ufak dilimledim. Havuçları küp küp doğradım. Bütün malzemeyi tencereye aktarıp suyunu ekleyerek pişirdim. Yukarıdaki resimde pırasaların üzerinde bir şeye benzetemedikleriniz ise ekşi pestil. Pişerken ekşi pestil koyarak yemeğin ekşisini verdim. Siz isterseniz yarım limon suyu ile damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz ekşisini. Ben bol ekşili sevdiğim için hem pişerken hem de yerken ekşi ekliyorum.
Ve son olarak Zeytinyağlı Soya Fasulyesi

Yine biraz Soya fasulyesinin de faydalarını hatırlayalım.

Mucize bitki soya
Doğu Asya ovalarından tüm dünyaya yayılan mucizevi bitki soya, içerdiği yüksek kaliteli protein ile çocuklar ve yetişkinler için sağlık dağıtıyor. Hayvansal gıdalara oranla daha az yağ içerdiğinden kalbi koruyor, kolesterol düşüşünde önemli bir rol oynuyor.

Soya fasulyesini bu derece önemli kılan, zengin bir protein kaynağı olması, insan vücudunun ihtiyaç duyduğu amino asitler açısından mükemmel bir denge oluşturması. Soya proteini hem çocuklar hem de yetişkinler için önemli bir kaynak. Aynı zamanda inek sütüne karşı alerjisi olanlar için de vazgeçilmez bir protein kaynağı. Kolayca sindirilebilen, kolesterol içermeyen soya ürünleri bu özellikleri nedeniyle diyet yapanlara da öneriliyor. İçerdiği B1 vitamini oranının ete nazaran daha yüksek olması; kalsiyum, demir, çinko, fosfor, magnezyum içermesi gibi nedenlerle uzmanlar sağlıklı bir yaşam ve dengeli beslenme için soya ürünlerinin kullanılmasını öneriyor.


ZEYTİNYAĞLI SOYA FASULYESİ İçin Malzemeler


1.5 Su Bardağı Soya Fasulyesi,
2 Adet Orta boy soğan
2 Adet Orta boy Havuç
2 Adet Orta Boy Patates

4 Yemek Kaşığı Zeytinyağı, 1 Çay kaşığı salça
1 Yemek kaşığı Yine kış hazırlıklarımızdan domates püresi , 2 Tatlı Kaşığı tuz (Çok dolu olmasın), 3 Tatlı kaşığı Şeker, 1.5 Su bardağı sıcak su, Üzerine limon ve maydanoz
Akşamdan ayıklayıp ıslattığım soya fasulyelerini sabah düdüklü tencerde 6-7 dakika haşladım. Soğuduktan sonra soya fasulyelerinin kabuklarından bazı kendini bilmezler isyan başlatmış. Bende isyanı bastırmak için kabuklarını ayıklayabildiğim kadar çıkarttım. Tencereye yine küp küp doğradığım havuç ve soğanları 2 yemek kaşığı zeytinyağında biraz soteledim. Domates ve salçayı ilave edip tuzunu ve şekerini kattım. Ardından patates ve soya fasulyelerini koyup 1.5 Su bardağı sıcak su ile kısık ateşte pişirdim. Ilıdıktan sonra üzerine kalan 2 yemek kaşığı zeytinyağını gezdirdim. Zeytinyağlı yemeklerde zeytinyağının bir kısmını ıldıktan sonra üzerine gezdirirseniz yemeğiniz daha parlak ve lezzetli olacaktır. Bu da annemin püf noktası. Pişme süresi yaklaşık 20-25 dakika kadardı. (Laf aramızda bizim ailede annemin zeytinyağlı yemekleri pek beğenilir. Bakalım benimkiler annemin yemekleri kadar beğenilecek mi?)

Bundan sonra bizim evde soya fasulyesi de enginar da sık sık pişecek. Sağlığımız herşeyden önemli öyle değil mi. Bu etkinlik sayesinde birbirinden sağlıklı yemeklere ulaşmış olacağız. Tekrar Teşekkürler arkadaşlar. Haydi buyrun bakalım. Herkese afiyet olsun.

5 Kişi Yorum Yapmış; Hadi Yorumunu Paylaş:

sekergibi dedi ki...

canım
ellerine sağlık sen zeytinyağlıların
en babalarını yapmışsın zaten.
e bizlere ne kalmış

NiNo dedi ki...

ellerine saglkik canim blog mansette gordum uctum geldim ;)

EZGi :)) dedi ki...

ellerine saglık canım.hepsi birbirinden güzel görünüyor.ne güzel etkinlik bu böyle hem sağlıklı hem leziz.
sevgiler

aslı varmış, aslı yokmuş dedi ki...

Ellerine sağlık çok güzeller. Sofrada zeytinyağlı ve salata olunca daha ne istenir ki? Tabii bu benim fikrim ama ben bayılıyorum zeytinyağlılara.
Bu arada bayram temizliğine başladım ve yetiştirememe gibi bir durumum oldu.Ama seni unutmadım akşam yemeğinden sonra zeytinyağlıyı hazırlıyorum ve bu gece 12:00 ye kadar sana göndermeye çalışıyorum. Umarım geç olmaz. Sevgilerimle kolay gelsin canım.

Bizim Evin Mutfağı-Aysel dedi ki...

Sizlerede çok teşekkür ediyorum. Sayenizde harika bir etkinlik oldu. Sevgiler...