27 Kasım 2008

PORTAKALLI KURABİYE

İşte benim favori kurabiyem... Portakallı kurabiye... Yıllardır yaptığımız yoğun portakal tadında harika bir kurabiye... Bir kurabiye klasiği... Şimdi bir kurabiye için bu kadar dil dökülür mü diyeceksiniz... Diyebilirsiniz tabi... Ama evet bu kurabiye bana göre bütün övgüleri hak ediyor...
Bizim evde kışın en çok yapılan kurabiyelerdendir kendisi... Portakallar dolapta kötü olmaya başlamışsa ilk iş güzelce yıkayıp kabuklarıyla birlkte rendelemek olur... İçine bir su bardağı toz şeker de ekleyip poşetlenerek buzluktaki yerini alır ve kurabiyeye katılacağı günü bekler...
*****
Burda kullandığımız portakallar geçen kışdan kalma... Buzluğun ücra bir köşesine saklanmış tarafımızdan bulunmayı bekliyordu...
*****
Her zaman hazırda portakal rendesi olmayabilir. Bu durumda kabuklarıyla birlikte rendelenmiş 1adet portakal akşamdan 1 su bardağı tozşekerle ıslatılır. 1 su bardağından biraz az sıvıyağ 5 su bardağı una yedirilir. Bir adet yumurtanın sarısı ve 1 paket kabartma tozu da bu karışımdaki yerini alır. Yumuşak bir hamur yapılır ve bildiğiniz klasik kurabiye şekli verilir. Önce yumurtanın akına ardından toz şekere batırılarak (fındık kırıkları olursa daha da güzel olur) fırında kızarana kadar pişirilir...
*****
03.12.2008 EKLEMESİ:
Arkadaşlar, gerek yorumlarınızdan gerekse gelen mailler nedeniyle kurabiyenin yapımıyla ilgili açıklama yapmak gereğini duydum...
Bu kurabiyenin hamurunda kıvam verici olarak yoğurt vs. kullanmadığımız için portakalı kabuklarıyla rendeledikten sonra mümkün olduğunca kendisini de rendelemeye çalışıyoruz. Bunun için varsa blenderdan da geçirebiliriz. Ya da portakalın suyunu sıkıp ekleyebiliriz. Rendelenmiş portakal kabukları ve diğer kısmını şekerle ıslattıktan sonra biraz elimizle yoğurursak portakalın kabuğundaki acı tadı da yok etmiş oluruz...
*****
Sunum önerisi : Toz şeker klasik bir sunum olduğu için hem mideye hem göze hitap etsin diyorsanız file badem de çok yakışacaktır.
Burda da yakın plan görüntüsü... Uzun süre bayatlamadan bekler... Aslında ben ertesi günü biraz yumuşadığında daha çok seviyorum Portakallı Kurabiyelerimi...(Bu kadar kurabiye lafı edince dayanamadım mutfakdan bir parça ağzıma attım geldim... Neyse sizler yabancı değilsiniz aslında diyete başladım; aramızda kalsın tamam mı :)

Sımsıcak kocaman sevgiler...
 Sevgili Yıldız'ın düzenlediği Mandalina ve Portakallı Tarifler Etkinliğine işlerin yoğunluğu nedeniyle hazırlanamadım, arşivdeki eski tarifler ile katılmamı uygun gören Yıldız'a kolaylıklar diliyorum. Sevgiler Yıldız.

22 Kişi Yorum Yapmış; Hadi Yorumunu Paylaş:

Şeker Mutfak-Asia Asiye Aksakal dedi ki...

Ayselciğim, tahmin edebiliyorum kurabiyedeki portakal kokusunu. Bu kadar övgüyü hakediyor o nefis koku. Ben de geçen yıl portakal kabuğu rendeleyip kavanoz ile dondurucuya koymuştum, çok pratik oluyor. Fakat ben beyaz kısmına ve sulu dilimlere inmeden sadece kabuğu rendeledim, sonra suyunu sıkıp ayrı şişelere doldurup dondurucuya attım. Senin "kabuklarıyla birlikte rendelemek" cümlenden portakalın kendisininde rendeye girmiş olduğunu anladım??? Beyaz ve dilim kısımlarınıda mı rendeliyorsun. suyuda giriyormu????
Sevgilerimle..

Neşeli Sesler dedi ki...

Yani bu kadar anlatmadan sonra gelip benim de bir parça ağzıma atasım gelmedi desem yalan olur:)
Gece gece ne heveslendiriyosun beni Ayselim:)

Ellerine sağlık hemen denenecek:)
Sevgiler

Unknown dedi ki...

Canımmm valla mis gibi kokusuna geldim sabah ellerine sağlık enfes bir kurabiye bir tane aldım öptüm...

Saliha dedi ki...

canımmm enfessss...ellerıne saglık...portakalın kabuguyla rendelıyoruz derken anlamadım canım hadı kabugu neyse ıcını nasıl rendelıyoruz? bana acıklayabılırmısın canım:)ben saftoroz anlayamadım da:))
bırde sıten emege saygı dıyıp duruyo yaaaa...bu tarıfı maıl atarmısın canım:))bayıldım yapacagımda...
sevgılerımle:))))

NzlGl dedi ki...

Sevgili ayselciğim
Sayfana girdiğimde yıllar öncesine gittim. Annem bu kurabiyeyi çok yapardı. Okuldan eve geldiğimde merdivenlerde duyardım portakal kokusunu. Yanında çay ile nefis gider. Haklısın yumuşadığında daha güzel oluyor. O zamanlar rejim falan düşünmediğimden tepsinin yarısını götürürdüm.
Ellerin dert görmesin afiyet olsun canım

Adsız dedi ki...

Bu harika kurabiyeyi övmekte harikasin. O portakal kabugunun hos aromasi onlara ne kadar lezzet kattiklarini tahmin edebiliyorum. Ellerine saglik canim.

Ferhanca dedi ki...

Sayfanı açıpta bu kuarabiyeleri görünce gülümsedim:)) klasik kurabiye üzerinde toz şeker serpmişsin.
bazı tatlara klasikleşir ve taa çocukluğumuzdan gelen hoşluklukları hatırlatırsa bir başka oluyor.
ellerine sağlık.bak şimdi benimde var senin gibi buzlukta porakallarım hemde geçen yıldan kalma, ay bizde ne kirli çıkıyız:)))geçen yılkı portakallar duryor:)))
canım çok öptüm,sevgiler.

Damak Tadı dedi ki...

Aysel'ciğim,portakalın girdiği tüm kurabiyelerin tadına doyum olmuyor..Bu kurabiyelerde tüm övgüleri hak ediyor bence..Ellerine sağlık canım..


Sevgilerle

Gönülünce Lezzetler dedi ki...

Hımmm portakal kokuları içerisinde nefis bir kurabiye sunmuşsun bizlere...Nefis görünüyorlar ellerine sağlık canım....
sevgiler...

sevdamavisi dedi ki...

Ayselciğim,
portakal kokusu burnuma geldi inan. ellerine sağlık. sevgiler.

Betül İnce dedi ki...

Aysel'ciğim,

Harika görünüyor bu kurabiyeler, ellerine sağlık. Kokusu buraya kadar geldi.

Öpüyorum.

Disalce dedi ki...

canım harika anlatmışsın...

bende yumuşak seviyorum kurabiyeyi..

ellerine sağlık...

harika bayıldım....

Baharcicegi dedi ki...

bende cok seviyorum keklerde kurabiyelerde portakal aromasini,hele piderken mis gibi portakal kokusu yayilir mutfaga,eline saglik nefis görünüyor

IŞILCA TATLAR dedi ki...

Aysel'ciğim,

Bu kurabiye ile beni de çocukluğuma götürdün. Bizler küçükken annemin en çok yaptıkları arasındaydı. O zamanlar çok fazla çeşit de bilinmezdi zaten. Hep böyle doğal meyveler, kabukları kullanılırdı.
Ellerine sağlık canım.

Diyetin de hayırlı olsun. Zamanlamanda inşallah hata yapmamışsındır. Malum önümüz bayram. Dayanabilmek çok zor olsa gerek.

Kucak dolusu sevgilerimle,

Adsız dedi ki...

selam.portakal tadında herşeyi çook severim.dün bende portakallı kek yaptım:)))bu kurabiyeyi mutlaka deneyacegim.eline saglık.sizlere afiyettt olsun.sevgiler.

pasta caddesi dedi ki...

canım ben portakallı şeylere bayılırım, görünce hemen yapmak isterim. ellerine sağlık.

sevgiler,

tolunay

Serap'la turuncu lezzetler dedi ki...

mmmmmmmm mis gibide kokmuştur harika olmuş ellerine sağlık canım...öpüyorum mutlu haftalar..

Gönül dedi ki...

ayselim kokusu buralara kadar geldi elciklerine sağlık...öpüyorum hayatcım sevgilerimle

Lezzet Gemisi dedi ki...

PORTAKAL AROMALI HER ŞEYE BAYILIYORUM. KURABİYELERE DE BİR BAŞKA LEZZET KATIYOR. ELLERİNE SAĞLIK CANIM. SEVGİLER...

aslı varmış, aslı yokmuş dedi ki...

cnm ellerine sağlık çok güzeller ben de severim portakal aromasını kurabiyelerde çok lezzetli olduğu kesin.Sevgiler...

Melek* dedi ki...

mis gibi portakal kokuyordur şimdi o ellerine sağlık

Adsız dedi ki...

canım iyi bayramlar kurabiyeler şahane görünüyor ellerine sağlık.