18 Aralık 2011

AŞURE



 
Bu yıl aşureyi biraz geciktirdik, tam malzemeleri alıp yapılacakken kase kase birbirinden lezzetli aşureler geldi, hepsini Allah kabul etsin. Tabi bu durumda  bizim mutfakta da aşure yapmak biraz gecikti üst üste yenilip bıkmayalım, bıktırmayalım diye...  

Geçen yıl yayınladığım aşure yazısından alıntı ve görüntüleri kullanıyorum, çünkü kullandığım bilgisayar biraz yaşlandı görüntüleri aktarıp yüklemede sıkıntı yaşıyorum. Ama bu yıl aşurenin tarifsiz ve ölçüsüz kalmasını istemedim. Bu yüzden görüntü geçen yıldan ölçüler bu yıldan oldu :)

Yapılışı her yöreye göre değişiklik gösteren ve genel olarak buğday, nohut, fasulye, kuru üzüm, kayısı, badem ve ceviz gibi 10'a yakın bakliyat, meyve ve kuruyemişlerin katılmasıyla özenle hazırlanan aşure, protein ve vitamin kaynağıdır.
Malzemelerden buğdayın akşamdan pişirilmesi, nohut, fasulye, kuru üzümün de akşamdan ıslatılması gerekir.İncir, kayısı, kuru üzüm iyice yıkanıp üzerindeki tozdan arındırmalı.  Aşurenin renginin güzel olması için, incir en son ilave edilir. Yoksa incir aşureyi karartır. Suyunu eklerken 1-2 tatlı kaşığı nişastayı bir miktar sütle açıp bu karışımı bir su bardağı süte tamamlayarak ekleyelim ki rengi güzel olsun. Üzerini süslerken kullanılacak ceviz, tarçın ve fındık fıstık gibi malzemeleri servis yaparken eklemek de renginin kararmaması için dikkat edilecek başka bir nokta.


Burada verdiğim ölçülerin neredeyse 1,5 katını uyguladık bizim mutfakta. (Dağıtacağımız akraba ve komşumuz fazla olduğu için )

Malzemeler :
1/2 Kg. Aşurelik Buğday,
1 Su Bardağı haşlanmış nohut,
1 Su bardağı haşlanmış kuru fasulye,
2-3 yemek kaşığı pirinç,
100 gr. sarı üzüm
150 gr. Kuru kayısı
1 Adet dilimlenmiş elma,
1 Adet portakal ve 1/2 limonun rendelenmiş kabuğu,
4-5 su bardağı toz şeker
1/2 Su bardağı süt
Kıvamı sulu olursa 1 tatlı kaşığı buğday nişastası

Üzeri için
Kuru İncir, fındık, ceviz,

Akşamdan yıkanıp ıslatılan buğday  haşlanır. Diğer malzemeler de ayrı ayrı haşlanır. Nohudun kabukları ayıklana bilirse iyi olur.  Haşlanan malzemeler büyükçe bir tencerede karıştırılır. Sıcak suyu göz kararı eklenir.   Kaynamaya başladıktan sonra şekeri eklenir, portakal ve limon kabukları eklenir. Süt ve arzu edilirse 1-2 damla gül suyu ilave edilir. Kıvamı sulu gelirse nişasta hafifçe sulandırılarak katılır.  Yukarıda bahsettiğim gibi tarçın ve incir servis öncesi eklenirse aşuremiz kararmaz rengi daha güzel olur.  Allah herkesin aşuresini kabul etsin. Afiyetler olsun.

Ziyaretiniz İçin Teşekkür Ederim, Her Zaman Beklerim... Aysel...


5 Kişi Yorum Yapmış; Hadi Yorumunu Paylaş:

Şirince Tatlar dedi ki...

siz yine geciktirmişsiniz ben hiç yapamadım:( nefis görünüyor eline sağlık

bırtutamkekik dedi ki...

allah kabul etsin...
çok güzel görünüyor..
emeğinize sağlık..
sevgiler...

Narince dedi ki...

Ellerine sağlık Aysel'ciğim, afiyetle yiyin. En çok da küçük paşaya...

Narince dedi ki...

Yarasın...

Ben de öpüyorum canım, iyi akşamlar.

LeylaK dedi ki...

ahh aşuresiz bir ben kaldım galiba :) ellerine sağlık.

Kahve Dükkanı