29 Aralık 2010

AŞURE

 
Bu aralar annemin yemekleri gündemde... Kabak tatlısından sonra sırada anne aşuresi var. Her aşure zamanı bloga eklemek iserim bir türlü kısmet olmadı, bu yıl da son anda kurtardım... 

Bu yıl yapım aşamasında anneme yardım edip ben de öğreneyim istiyordum ama pazartesi gününe yetiştirmem gereken acil bir işim vardı ve pazar gününü işyerinde çalışarak geçirdim ve annemi aşure malzemeleriyle başbaşa bırakmak zorunda kaldım...

Aşure yüzyıllardır aynı heyecanla devam eden bir gelenek. Ama lezzetini tutturmak ayrı bir marifet. Gerçi işyerinde hamile bir arkadaşımız var, ve canı aşure istemiş, ben de bir kase tatması için ona getirdim ve lezzet olarak tam not aldı. Annesi başka şehirde olduğu için isteyememiş, bir yakını göndermiş aradığı tadı bulamamış, dışarıdan almış onda da hüsrana uğramış. Annemin aşuresini yediğinde tam anne aşuresi olmuş, çok beğendim dedi.

Tarifi ve ölçüleri daha sonra vereceğim, önce aşure yapımının pük noktalarına bakalım. Bu püflere dikkat edersek rengi ve kıvamıyla harika bir aşure elde edebiliriz.

Yapılışı her yöreye göre değişiklik gösteren ve genel olarak buğday, nohut, fasulye, kuru üzüm, kayısı, badem ve ceviz gibi 10'a yakın bakliyat, meyve ve kuruyemişlerin katılmasıyla özenle hazırlanan aşure, protein ve vitamin kaynağıdır.
Malzemelerden buğdayın akşamdan pişirilmesi, nohut, fasulye, kuru üzümün de akşamdan ıslatılması gerekir.İncir, kayısı, kuru üzüm iyice yıkanıp üzerlerindeki tozdan arındırmalı.  Aşurenin renginin güzel olması için, incir en son ilave edilir. Yoksa incir aşureyi karartır. Suyunu eklerken 1-2 tatlı kaşığı nişastayı bir miktar sütle açıp bu karışımı bir su bardağı süte tamamlayarak ekleyelim ki rengi güzel olsun. Üzerini süslerken kullanılacak ceviz, tarçın ve fındık fıstık gibi malzemeleri servis yaparken eklemek de renginin kararmaması için dikkat edilecek başka bir nokta.

TARİF ZAMANI GÖRÜŞMEK ÜZERE

Ziyaretiniz İçin Teşekkür Ederim, Her Zaman Beklerim... Aysel...

12 Kişi Yorum Yapmış; Hadi Yorumunu Paylaş:

Unknown dedi ki...

Canımmm Allah kabul etsin tekrarını
göstersin.Ellerine sağlık bayılırım
aşureye öpüyorum.

umutluhayat dedi ki...

allah kabul etsin.ellerinize sağlık.

buzlubadem dedi ki...

Annenizin eline sağlık, ben de aşureye bayılırım ama her aşureye değil :)

Unknown dedi ki...

Ellerinize sağlık canım,anne eli değince bambaşka oluyor değil mi herşey :)
Rabbim onları eksik etmesin hayatımızdan..
Aşure nefis gözüküyor,afiyet şifa olsun..
sevgilerimle..

YeMeK vAkTi dedi ki...

Allah kabul etsin canım.Nefis görünüyor sevgilerimle...

Yeşim dedi ki...

Allah kabul etsin .
Yarın kısmetse bende yapıcağım.
Ellerine sağlık.
Afiyet ,şifa olsun.

dokuzuncubulut dedi ki...

Allah kabul etsin, bereketini eksik etmesin. Anne eli değimiş aşurenin tadı bir başka olur. Püf noktaları da çok güzel olmuş... Ellerinize sağlık olsun, sevgili Aysel

Sağlıklı ve mutlu bir yıl geçirmenizi dilerim...
Sevgiler.

Narince dedi ki...

Evet karardı mı ben de sevmem. Anneciğinin ellerine sağlık. Herkes güzel yapamaz aşureyi, bi tabak yollardın yakın olaydık:))

Nehir Butik Pasta dedi ki...

Allah kabul etsin arkadaşım
anneciğinin ellerine sağlık anne aşuresi bir başka oluyor
ben uzakta olduğumdan annemin aşuresini özlüyorum:))

NzlGl dedi ki...

Ayselciğim
yeni yılını kutlar sağlık ve mutluluklar dilerim
sevgilerimle

sarkaç dedi ki...

Annenizin ellerine sağlık. Bizimle paylaşacağınız için sizin de tabii ki.
Mutlu yıllar

çeşnici Handan dedi ki...

Sağlıklı, mutlu ve güzel bir yeni yıl dilerim. Sevglerimle.