4 Ocak 2011

HAVUÇ ÇORBASI ZENCEFİLLİ PATATESLİ


Pazar günü Lezzet Dergisinin Ocak sayısını incelerken gözüme takıldı. Market alışverişi sırasında taze zencefil almıştım ve nasıl kullanacağıma dair fikrim yoktu, bu çorbayı görünce hemen şimşekler çaktı bende :) 

Gerçi tarife birebir uymadım, pırasa geçiyordu malzemeler arasında evde olmadığı için pırasa yerine kuru soğan kullandım. Kendimce eklemeler yaptım. Burayada kendi malzemelerime göre yaptığım tarifi veriyorum. Soğuk kış günleri için mükemmel bir çorba oldu. 

Çok az tereyağında yemeklik doğradığım bir adet orta boy soğanı soteledim, iki adet orta boy havuç ve bir adet patatesi de küp küp doğrayıp soğanlara ekledim, 1 tatlı kaşığı rendelenmiş taze zencefil ve bir miktar muskat da onlara eşlik etti ve 3-4 dakika daha soteledim. Tarifte geçmeyen iki adet pazı yaprağı ve göz kararı bulguru da ekledim. İki bardak sıcak suyu, tuzunu ve biberini ekleyip sebzeler yumuşayana kadar kısık ateşte kaynamaya bıraktım.  Sebzeler yumuşayıp, bulguru da pişince blendırdan geçirdim. Kaynamanın etkisiyle suyu azalmış ve oldukça yoğun bir kıvama ulaşan çorbama 1 bardak sıcak su ve yarım bardak da süt ekleyerek iki üç dakika daha kaynatıp üzerine sıcak suda yumuşattığım kurutulmuş domates ve kruton ekleyerek servis yaptım. Çocuklar için de oldukça besleyici bir çorba, mutlaka deneyin pişman olmazsınız.  Üzerinde kullanılacak krutonları hazırlarken sarımsak ve kekik ilave etmenizi tavsiye ederim, çorbayla güzel bir uyum gösterdiler.
Ziyaretiniz İçin Teşekkür Ederim, Her Zaman Beklerim... Aysel...

16 Kişi Yorum Yapmış; Hadi Yorumunu Paylaş:

sarımutfak-hande dedi ki...

vitamin çorbası :)))
ellerine sağlık canısı

Swotpisces dedi ki...

sıcacık tam kış için, elinize sağlık. :)

Miskokulu Lezzetler dedi ki...

Ayselciğim bu soğuk havalara şimdi çok iyi gider ellerine sağlık afiyetler olsun hepinize sevgiler..

Gönülünce dedi ki...

hımmmm nefisss olmuş ellerine sağlık canım...

sevgilerrr...

kristalkelebek(aslı) dedi ki...

Ayselcim taze zencefili biz hep kaynatıp çay olarak içeriz..Çorbada da denemek lazım mutlaka..Sunumu da enfes olmuş, ellerine sağlık:).
Sevgilerimle...
aslı

sarkaç dedi ki...

Müthiş:)) Çorbada zencefil kullanmayı kaptım sizden.

Nehir Butik Pasta dedi ki...

Ayselcim çok sağlıklı bir çorba olmuş ellerine sağlık
bende taze zencefili nasıl kullanacağımı bilemem ama bu çorbayı mutlaka deneyeceğim

Yeşim dedi ki...

mutlaka deniyeceğim.
ellerine sağlık.
sevgilerimle...

dokuzuncubulut dedi ki...

Bu buz gibi havada, bakınca bile içim ısındı... Zencefili çok severim, harika bir lezzet katmıştır çorbaya.
Ellerinize sağlık, sevgiler...

NzlGl dedi ki...

Ben de artık zencefili sık kullanıyorum Ayselciğim
eline sağlık çorba çok güzel görünüyor
sevgiler

Narince dedi ki...

Pazı da var, bulgur da tam bana göre! Ellerine sağlık Aysel'im.

Tijen dedi ki...

Taze zencefil nasıl da farklılaştırıyor değil mi içine girdiği yiyecekleri???

bir dilim bir tutam dedi ki...

Ayselcim taze zencefili her yerde kullanabilirsin biliyormusun.
En basiti her gün ictigimiz cayda...Bir tabaga ince ince dilimle ve cayin yaninda ikram et...isteyen aynen limon kullanir gibi cayina bunlardan atabilir..
Eh birde et yemeklerinde cok güzel oluyor.. baliga da cok yakisiyor.
Kurabiylerde ise farkli bir tat..Receli ise muhtesem.
bende bu hafta sonu kardesimde yedigim zencefilli tavuklu patates yemegi cok begendim.Yakinda yayinlayacagim...
Soguk alginliginda nane limon ile kaynatilinca insanin icini isitiyor vallahi...
Ufak bir bilgi..
Deniz ve araba tutmasina iyi geliyor.Cantamda zencefil sekerlemelerini deavmali bulundururum.

hdidem95 dedi ki...

kış aylarında her türlü hastalıktan korunmak için şifa olmuş bu çorba vitamin çorbası:) ellerine sağlık canım sevgiler

Adsız dedi ki...

:) Çok güzel görünüyor. Öğrenciliğin gözü körolsun demeden geçemiyorum...

Narince dedi ki...

evet evet aklım kaldı bu çorbada:))