6 Nisan 2011

KIZARTMA HALKA TATLISI (PORTAKALLI)

Lezzet Dergisinin Nisan sayısını incelerken gözüme çarptı, aslında anneciğim özellikle biz çocukken çok sık yapardı. Cumartesi günü dişime dolgu yapıldı, doktorum bir-iki saat bir şey yeme deyince eve geldiğimde kurtlar gibi açtım. Üstüne bir de dergideki birbirinden güzel tarifleri görünce açlığım tavan yaptı. Önce dolapta akşamdan kalan erişte ve 3-4 adet lahana dolmasını yedim ama kesmedi. Dergide de bu güzelleri görünce dayanamadım kalktım yaptım. Öyle gözüm dönmüş ki hemen kendime göre kızartıp yedim. Kalan hamuru da sarpaklayıp buzdolabına kaldırdım pazar kahvaltısında tüketmek için. 
 Annem portakal kabuğu koymadan yapardı bu tatlıyı bize. Eskiden şimdiki gibi derin donduruculu dolaplar olmayınca buzlukta saklanacak börek, çörek, kek vs. olmazdı.  Acil bi misafiri ya da karşı komşu çaya geldiğinde hemencecik yapar herkesi şaşırtırdı. Aynı hamurun tuzlusunu yapar arasına maydonozlu peynirli harç koyup minik poğaçalar şeklinde kızartıp, hem tatlısınu hem tuzlusunu çay demlene kadar yapıverirdi. Aslında geçmiş zaman kullanıyorum ama hala bu gibi durumlarda yine yapar canım annem. Şimdi her daim buzlukta ikramlık bir şeyler bulunuyor, ama yine de olmadığı zamanlar olursa bu halkalar kurtarıcı görevi görüyor. Sizlere de tavsiye ederim.  Beş çayına, çocuklar okuldan gelince atıştırmalık olarak yapabilirsiniz. Çok konuştum galiba, artık tarif zamanı. Dergideki ölçülere aynen uydum. Oldukça bereketli bir hamur çıkıyor.
PORTAKALLI HALKA TATLISI (4-6 Kişilik)

Malzemeler
1 Yumurta,
1 Çay Bardağı sıvıyağ,
1 Çay Bardağı süt,
1 Çay Bardağı toz şeker,
1 Paket Kabartma Tozu,
1 Paket Vanilya,
2 Yemek Kaşığı Portakal Kabuğu Rendesi,
Un, kızartmak için sıvıyağ
Üzerine pudra şekeri ve tarçın (dergide eritilmiş çikolata ile süslenmişti ama benim beklemeye sabrım yoktu)


Yapılışı
Karıştırma kabına sıvı malzemeleri katın içine yumurtayı kırıp, portakal kabuğu rendesi, un, kabartma tozu ve
vanilyayı ekleyip yumuşak bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. 
Unlanmış tezgahta 1.5 cm kalınlığında merdane ile açıp, kurabiye kalıbı veya çay bardağı ile kesip daha küçük bir kalıp ile ortasını delip halka şeklini verin. Kızdırılmış bol yağda kızartıp kağıt havlu serdiğiniz servis tabağına alın. Ben ortasından çıkanları da kızartıp tekrar ortasına koydum. Pudra şekeri ve tarçın ekip çayla servis yapın. 


Ziyaretiniz İçin Teşekkür Ederim, Her Zaman Beklerim... Aysel...

17 Kişi Yorum Yapmış; Hadi Yorumunu Paylaş:

Unknown dedi ki...

Canım enfes görünüyor çayda hazır alıp kaçıyorum ellerine sağlık öp
tüm kocaman.

Narince dedi ki...

Yıllar da geçse unutulmuyor annelerin küçükken yaptıkları. Ellerine sağlık Aysel.

yemekbiraşk dedi ki...

nede güzel anlatmışsın çocukluğuma gittim bende, bizde çat kapı gelen misafire ki genelde hep öyle olurdu geçmiş zamanda çay demlenene kadar 2-3 çeşit yapılır afiyetle yenirdi:)
tatlılarda nefis olmuş:)
sevgilerimle...

Bocuruk dedi ki...

Ayselcim,
Eski bir dosttan yorum okumak iyi geldi:) Yaaa bu tatlıyı ben de çok severim. Yapayım bari bir gün ben de. Ellerine sağlık:)
Sevgilerimle...

Unknown dedi ki...

Nefis görünüyor canım. Mis gibi portakal kokulu.
Sanırım küçükken yediğimiz hiç bir tadı unutamıyoruz. Ben de annemin yaptığı kurabiyeleri özlüyorum ama unutmuş yapmıyor artık :)
Sevgiler Ayselcim..

Muhterem'le Afiyetle dedi ki...

Sevgili Aysel,
Tatlı nefis görünüyor, ellerine sağlık.
Bu ay ki dergide benimde en çok bu tarif dikkatimi çekti.
İnşallah bende bir ara deneyeceğim.

MERMERTEZGAHYEMEKTARİFLERİ dedi ki...

merhabalaar nekadr güzel iç açıcı. tarifte hiç zor değil ellerine sağlık dişin için geçmiş olsun diyorum yada güle güle kullan vede afiyet olsun
sevgiler

yedirenk dedi ki...

farklı bir tarif olmuş,ellerine sağlık...

Unknown dedi ki...

şu portakal içine girdiği herşeyi nasıl da güzelleştirir kokusu ve tadı ile ellerinize sağlık nefis

dokuzuncubulut dedi ki...

Öncelikle geçmiş olsun.
Yazdığın gibi, annem de aynı şekilde yapardı bu hamurlardan. Portakallısı da çok lezzetli görünüyor ama ben tuzulusunu yanında bol peynirle yemeyi de çok severim.

Ellerine sağlık arkadaşım, ben de deneyeceğim hemen. Çocuklara portakallı, kendime tuzlu olarak:))

Gezi/yorum... dedi ki...

yemekten sonra aksam dizi izlerken çayın yanında süper olur bence :)

Gezi/yorum... dedi ki...

yemekten sonra aksam dizi izlerken çayın yanında süper olur bence :)

Gezi/yorum... dedi ki...

yemekten sonra aksam dizi izlerken çayın yanında süper olur bence :)

Lezzet sarayı dedi ki...

ellerine sağlık çok güzel olmuş....

Sütüme Sarelleme Karışma!!! dedi ki...

ne güzel olurdu hakikaten eskiden eve gelince okuldan sokaktan sıcak kekler kurabiyeler bulmak... derin bir "ahh" çektim okuyunca, ellerinize sağlık!

harikamutfak dedi ki...

çok güzel görünüyor.ellerine sağlık..ayrıca tariflerini çok beğendim...keyifli bir gün dilerim...

Mutfak Havlusu dedi ki...

çok güzel olmuşlar,leziz görünüyorlar.ellerine sağlık olsun.bu dergiyi bende almıştım senden cesaret alarak deneyeceğim inşAllah.