16 Eylül 2010

KABAK TADI (DOLMASI)

Bloglar arasında tariflerini, yazılarını okumaktan keyif aldığım Sevgili Hemşehrim  Narince-Necla etkinlik yapar da benim katılmamam olur mu hiç... Ramazanda sürekli davetler ya da davetliler olunca kabakların pişmesi 3-4 gün ertelendi ve ramazanın son iftarında İstanbul'dan gelen Teyzem ve Kuzenime de kısmet oldu... Aslında teyzem de çok güzel yapar bu dolmayı (ki o ilk yaptığında demişim ki -ben hatırlamıyorum- "tadına bakayım sevmezsem yemem" demişim). Teyzeciğim bu sözümü de hatırlattı bana sağolsun :)  Daha önce de uzun dolmalık kabaklarla vermiştim tarifini. Bu kez de bu minik Girit Kabakları kullanılarak Narince'nin Kabak Tadında Yer Alması İçin Yapıldı. Bu dolmanın özelliği iç harcında kullanılan bulgur ve reyhandan kaynaklıyor...Varsa taze reyhan, fesleğen, maydanoz hatta taze soğanın yeşil kısımları ile harika oluyor... Annem ve teyzemler bu saydığım yeşillikleri ayıklayıp yıkadıktan sonra doğrayıp donduruya kaldırıyorlar... Böylece dolma yapılacağı zaman hazırca elimize geliyor.. 
Malzemeler
. 6-7 adet Girit Kabağı (Ya da 4-5 Adet Uzun Kabak)
. 200 gr. kıyma,
. 1 Adet orta boy soğan
. 1 çay bardağı ince bulgur,
. Kırmızı biber, karabiber, tuz,
. Kuru veya taze reyhan, Fesleğen,
. Arzuya göre çeşnili baharat
Sosu için 1.5 su bardağı su
. 1 tatlı kaşığı salça
. 1 Yemek kaşığı sıvıyağ
 Ayrıca üzerine sarımsaklı yoğurt, dereotu veya maydonoz.

Soğanı olabildiğince ince doğrayıp, kıyma, bulgur ve diğer baharatlarla iyice yoğurulur. Yoğururken gerekirse elinizi hafifçe ıslatabilirsiniz.

Kabakları yıkayıp soyduktan sonra ortası oyulur. Hazırlanan iç harcı kaşık yardımıyla sıkıca doldurulur.

Geniş bir tencereye doldurulan kabakları yerleştirip, suyunu salçasını ve yağını ekleyip pişmeye bırakıyoruz. Piştikten sonra üzerine arzuya göre sarımsaklı yoğurt, yağda kızdırılmış kırmızı biber, dereotu veya maydonozla süsleyerek servis yapabilirsiniz.

Sevgili Arkadaşım Necla'ya da etkinlikde kolaylıklar diliyorum... Birbirinden güzel tatlarla bizleri buluşturacağı için ayrıca teşekkürler...


Ziyaretiniz İçin Teşekkür Ederim, Her Zaman Beklerim...

16 Kişi Yorum Yapmış; Hadi Yorumunu Paylaş:

Unknown dedi ki...

Canım ellerine sağlık girit kabağı
dolmalarına bayılırım kocaman öpüyorum.

lezzet sarayı dedi ki...

canım ellerine sağlık harika olmuş.

yemekbiraşk dedi ki...

merhabalar Aysel Hanım,
sunumuda çok güzel olmuş ellerinize sağlık

Narince dedi ki...

Teşekkür ederim güzel arkadaşım benim, sağol. Çok severim kabak dolmasını, reyhanlı fesleğenli daha bir güzelleşmiştir herhalde. Ellerine sağlık.

made in funda dedi ki...

kabağı sevmem ama girit kabağını çok severim.ellerine sağlık canım...

NzlGl dedi ki...

Aysel hanım
şimdi ocağımda bu dolmayı pişiriyorum akşam için:))
fesleğen çok başka bir lezzet katıyor
Sizinde ellerinize sağlık , afiyet olsun
sevgiler

www.pemberehber.com dedi ki...

Şu minik girit kabaklarından dolma yapamadım henüz :) Ama, çok güzel ve sevimli daha da ötesi lezzetli görünüyorlar. Annem de bol yeşillik koyar içine dolmaların. Elleriniz dert görmesin. Sevgiler

Adsız dedi ki...

Girit kabağına bayılırım,dlmalar nefis görünüyrlar,ellerine sağlık,sevgiler.

ANNEMİNELİ dedi ki...

Ellerine sağlık,değişik bir lezzet olmuş,sevgilerrrr...

mandalincikmazi dedi ki...

:))
Teşekkürler canım......
Hayırlı cumalar dilerim.
kabak dolman güzel görünüyor şekerim o kabakları ne diye öyle cıscıbıl soydun bakem :))
Şöyle pijamalı falan yapsaydın ya :)

hdidem95 dedi ki...

ellerinize sağlık görüntü süper hayırlı cumalar sevgiler

Saliha dedi ki...

ellerine saglık ayselcım,gırıt kabaını özelıkle buldukç alırım nefistir..
sevgılerımle...

kemalpaşatatlısı dedi ki...

Canım,
Ellerine sağlık, kabak dolmasını severim ama bulgurlu hiç yemedim. Eminim güzel olmuştur, sevgiler...

kristalkelebek(aslı) dedi ki...

Ayselcim hep şu Girit kabağını deneyeyim deyip unutuyorum..Bu sefer ben de denemeliyim mutlaka..
Görüntü, sunum harika:).
Ellerine sağlık.
Sevgilerimle:).
aslı

YeMeK vAkTi dedi ki...

Ellerine sağlık nefis bayılırım girit kabağı dolmasına

sarımutfak-hande dedi ki...

bayılırım :)))
ellerine sağlık canım